4 sierpnia 2011

Przyprawa grillowa

Ten przepis „przyszedł” do mnie z najbardziej chyba uśmiechniętego portalu kulinarnego: Mniammniam. Skorzystałam z tej receptury bardzo szybko, i tak mi już zostało... Można wyprodukować jej więcej i przechować w szczelnym pojemniczku, można przygotować ją bezpośrednio przed grillową ucztą. Zmieniać proporcje i składniki, pozostając dumnym ze swojej własnej mieszanki. Jest naprawdę wspaniała, intensywna. Polecam, już na najbliższy grill!




Składniki (na mięso lub rybę dla 4 osób):
2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
1 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu
1 łyżeczka zmielonego kuminu
1 łyżeczka ziaren czarnej gorczycy
½ łyżeczki chili w proszku
2 łyżeczki suszonego oregano


W moździerzu rozgnieść ziarna gorczycy i wymieszać z resztą składników.

Do mieszanki nie dodaję soli, wolę solić mięso równolegle z przyprawianiem. Można jednak przy podanych wyżej proporcjach dodać 2 łyżeczki soli. Można również dodać posiekaną cebulę i czosnek.
Przyprawa jest też genialna do pieczeni!



* * *


Grill spice mix

The recipe came to me from probably the most smiling culinary portal: Mniammniam. I used it very soon and already got used to it... You can produce more of it and keep in an airtight container, You might prepare it just before grill-dinner as well. Change proportion and ingredients, standing proud of Your own spice mixture. It is really great, intense. I do recommend this, for the next grilling already!


Ingredients (for 4 portions of meat or fish):
2 teaspoons sweet ground paprika
1 teaspoon freshly ground black pepper
1 teaspoon ground cumin
1 teaspoon black charlock (mustard) seeds
½ teaspoon chilli powder
2 teaspoons dried oregano


Using mortar, coarsly crush mustard seeds. Mix it with the rest of ingredients.

I never add salt to the mix, I prefer to sprinkle the meat with salt while seasoning with the other spices. However You can add two teaspoons of salt to the ingredients in proportion listed above. You can also add chopped onion or garlic.
This spice mix goes just great with roast as well!


grill, fish, meat, seafood, american cuisine, american cookery, spices, spice mix

7 komentarzy:

  1. Rewelacja! Popieram! Twórzmy własne mieszanki ziołowe - nie popierajmy robienia mieszanek i fix-ów do wszystkiego przez wiodące firmy - przez nie wszystko zaczyna smakować tak samo! Fajna mieszanka! Ja zawsze sama komponuję przyprawę do grilla :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ech, jakże aromatycznie musi pachnieć mięso zamarynowane w takiej przyprawie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. czy ja w sklepie znajdę kumin? sprawdzę dziś, ale pierwszy raz słyszę o tej przyprawie...idę poszukać informacji o niej.
    pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Przyznam sie bez bicia, ze nigdy nie robilam specjalnej mieszanki ziol..to znaczy wiesz: do grila. Bralam po prostu mieso i smarowalam zawsze na tak zwanego "czuja" co oznacza, ze nigdy ten sam smak sie nie powtorzyl:)

    Dlatego zaciekawil mnie ten przepis. Chetnie sprobuje:) Pozdrawiam!:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mopswkuchni: podpisuję się :)
    Eve: polecam!
    Basju: kumin (kmin rzymski) powinnaś znaleźć w większym sklepie bez problemu. W razie potrzeby służę namiarem na sklep z przyprawami w sieci.
    Smacznydomu: zapraszam, pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  6. super smak, uzylam ich jako amrynaty do karkówki i kiełbaski białej od kani, gości się zachwycali smakiem, mmm dzięki:)

    OdpowiedzUsuń
  7. super przepis na pewno wypróbuję w przyszły roku podczas pierwszego grillowania KOMAR

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarze!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...