9 sierpnia 2011

Sos czosnkowy i koktajlowy

To dwa gadżety, które zdecydowanie umilają i urozmaicają grillowe posiedzenia. Jeden ostrzejszy, drugi słodki i łagodny - lubię ten komplet, smakuję ich na zmianę i często podaję oba jednocześnie. Czosnkowy zawsze znika szybciej i przy większym aplauzie, myślę jednak, że ta względność dodaje im uroku, dlatego proponuję je Wam w parze. Uwielbiam maczać w nich mięso i grillowane warzywa, drugi klasycznie kojarzy się także z krewetkami.



Sos czosnkowy

Składniki (na 4-8 porcji):
4 kopiaste łyżeczki majonezu*
3 kopiaste łyżeczki kwaśnej śmietany 18%
2-4 ząbki czosnku (do smaku)
spora szczypta suszonego oregano
sól, pieprz

Czosnek obrać, przepuścić przez praskę.

Połączyć go z pozostałymi składnikami, przyprawić do smaku.

Odstawić w chłodne miejsce na ok. 20 minut. Posmakować, w razie potrzeby dodać czosnku.




Sos koktajlowy

Składniki (na 4-8 porcji):
3 kopiaste łyżeczki ketchup'u
3 kopiaste łyżeczki majonezu*
1 łyżeczka kwaśnej śmietany

Wymieszać wszystkie składniki.


*najlepszy będzie gęsty, o łagodnym smaku

5 komentarzy:

  1. Lubię taki sos czosnkowy, robię podobny i czasem jeszcze bardziej urozmaiconą różową wersję (ta druga jest idealna do drobiu i marchewek). A sos koktajlowy nazywam po prostu sosem 1000 wysp i tez uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniale, niedługo wykorzystam przepis na sos koktajlowy, krewetki taplające się w nim śnią mi sie ostatnio ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. te kubeczki są takie urocze...
    sos w nich podany nabiera dodatkowego smaku.

    OdpowiedzUsuń
  4. Haha, u mnie też czosnkowy sos znika na pieńku - zapach jakoś nikogo nie odstrasza :D

    OdpowiedzUsuń
  5. ja jestem wielką fanką sosu czosnkowego :D zdecydowanie mój faworyt!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarze!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...