Sos czosnkowy
Składniki (na 4-8 porcji):
4 kopiaste łyżeczki majonezu*
3 kopiaste łyżeczki kwaśnej śmietany 18%
2-4 ząbki czosnku (do smaku)
spora szczypta suszonego oregano
sól, pieprz
Czosnek obrać, przepuścić przez praskę.
Połączyć go z pozostałymi składnikami, przyprawić do smaku.
Odstawić w chłodne miejsce na ok. 20 minut. Posmakować, w razie potrzeby dodać czosnku.
Sos koktajlowy
Składniki (na 4-8 porcji):
3 kopiaste łyżeczki ketchup'u
3 kopiaste łyżeczki majonezu*
1 łyżeczka kwaśnej śmietany
Wymieszać wszystkie składniki.
*najlepszy będzie gęsty, o łagodnym smaku
Lubię taki sos czosnkowy, robię podobny i czasem jeszcze bardziej urozmaiconą różową wersję (ta druga jest idealna do drobiu i marchewek). A sos koktajlowy nazywam po prostu sosem 1000 wysp i tez uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńWspaniale, niedługo wykorzystam przepis na sos koktajlowy, krewetki taplające się w nim śnią mi sie ostatnio ;)
OdpowiedzUsuńte kubeczki są takie urocze...
OdpowiedzUsuńsos w nich podany nabiera dodatkowego smaku.
Haha, u mnie też czosnkowy sos znika na pieńku - zapach jakoś nikogo nie odstrasza :D
OdpowiedzUsuńja jestem wielką fanką sosu czosnkowego :D zdecydowanie mój faworyt!
OdpowiedzUsuń