To ciasto czerpie z tego, co jesienią, zimą i bardzo wczesną wiosną jest w dobrej kondycji.
Zdrowe, sycące, rozgrzewające, lekko piernikowe, o bardzo pogodnym kolorze!
Składniki na na ciasto do okrągłej formy o średnicy 24cm
150g masła (w temperaturze pokojowej)
3 łyżki oleju
1 1/4 szklanki cukru
1 opakowanie (16g) cukru wanilinowego
4 żółtka
400g startej drobno marchewki
2 szklanki mąki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
4 białka + mała szczypta soli
1 łyżeczka przyprawy do pierników
1 łyżeczka kakao
garść rodzynek (namoczonych we wrzątku z dodatkiem odrobiny syropu malinowego, wiśniowego bądź z grenadyny)
Okrągłą formę wysmarować tłuszczem bądź/i wyłożyć ją papierem do pieczenia.
Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać, wymieszać z cukrem.
Masło i olej ucierać z cukrem przez minutę-dwie. Ucierając dalej, na zmniejszonych obrotach, dodawać po jednym żółtku na zmianę z partiami składników suchych.
Mieszać tylko do uzyskania gładkiej masy, nie wyrabiać.
Piekarnik nastawić na temperaturę 180 stopni.
Do ciasta dodać starte marchewki oraz rodzynki. Masę wymieszać.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę.
Pianę dodać do ciasta; wymieszać dokładnie, ale delikatnie, tylko do połączenia piany z masą.
Ciasto wyłożyć do formy i niezwłocznie wstawić do nagrzanego piekarnika.
Piec do momentu, w którym po naciśnięciu ciasta na środku odczuwać będziemy sprężystość i opór, a suchy patyczek wetknięty w środek ciasta, do dna formy, będzie po wyjęciu czysty i suchy.
Smacznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńDziękuję, pozdrawiam!
UsuńCzekałam na ten wpis tak samo, jak na pierwsze sygnały, że idzie wiosna.
OdpowiedzUsuńNareszcie.
Z pieczeniem marchewkowego muszę poczekać do jutra. Bo wyczyściłam już wszystkie zapasy marchewki.
Dziękuję Fanko, może tym jesiennym akcentem jakoś wiosnę zdopinguję :)
OdpowiedzUsuńAż mnie naszła ochota na takie:)
OdpowiedzUsuńPolecam! I dziękuję za wizytę i sygnał :)
UsuńIdealne na poprawę humoru :)
OdpowiedzUsuńteż lubię to ciasto :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam ciasta marchewkowe. Twoje wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńCiastko marchewkowe jest moim ulubionym. mniam mniam :)
OdpowiedzUsuńFajny blog. Super przepis na ciasto. Blog warty polecenia.
OdpowiedzUsuńO, pierwszy raz napotykam przepis z przewagą masła, zamiast oleju! Ciekawie :)
OdpowiedzUsuńKlasyczne, proste i przepyszne ciasto marchewkowe. Mniam!
OdpowiedzUsuń