6 kwietnia 2015

Ciasto marchewkowe

Kalendarzowo prawdopodobnie nienajlepszy czas na ciasto marchewkowe, ale sądząc po aurze - mogę Wam zaproponować ten jesienny i wczesnozimowy deser; tym bardziej, że bardzo mi o tej porze roku i tak brakuje sezonowych, świeżych owoców.
To ciasto czerpie z tego, co jesienią, zimą i bardzo wczesną wiosną jest w dobrej kondycji.
Zdrowe, sycące, rozgrzewające, lekko piernikowe, o bardzo pogodnym kolorze!




Składniki na na ciasto do okrągłej formy o średnicy 24cm
150g masła (w temperaturze pokojowej)
3 łyżki oleju
1 1/4 szklanki cukru
1 opakowanie (16g) cukru wanilinowego
4 żółtka
400g startej drobno marchewki
2 szklanki mąki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
4 białka + mała szczypta soli
1 łyżeczka przyprawy do pierników
1 łyżeczka kakao
garść rodzynek (namoczonych we wrzątku z dodatkiem odrobiny syropu malinowego, wiśniowego bądź z grenadyny)


Okrągłą formę wysmarować tłuszczem bądź/i wyłożyć ją papierem do pieczenia.

Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać, wymieszać z cukrem.

Masło i olej ucierać z cukrem przez minutę-dwie. Ucierając dalej, na zmniejszonych obrotach, dodawać po jednym żółtku na zmianę z partiami składników suchych.

Mieszać tylko do uzyskania gładkiej masy, nie wyrabiać.

Piekarnik nastawić na temperaturę 180 stopni.

Do ciasta dodać starte marchewki oraz rodzynki. Masę wymieszać.

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę.

Pianę dodać do ciasta; wymieszać dokładnie, ale delikatnie, tylko do połączenia piany z masą.

Ciasto wyłożyć do formy i niezwłocznie wstawić do nagrzanego piekarnika.

Piec do momentu, w którym po naciśnięciu ciasta na środku odczuwać będziemy sprężystość i opór, a suchy patyczek wetknięty w środek ciasta, do dna formy, będzie po wyjęciu czysty i suchy.

13 komentarzy:

  1. Czekałam na ten wpis tak samo, jak na pierwsze sygnały, że idzie wiosna.
    Nareszcie.
    Z pieczeniem marchewkowego muszę poczekać do jutra. Bo wyczyściłam już wszystkie zapasy marchewki.

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję Fanko, może tym jesiennym akcentem jakoś wiosnę zdopinguję :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Aż mnie naszła ochota na takie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Idealne na poprawę humoru :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam ciasta marchewkowe. Twoje wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciastko marchewkowe jest moim ulubionym. mniam mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Fajny blog. Super przepis na ciasto. Blog warty polecenia.

    OdpowiedzUsuń
  8. O, pierwszy raz napotykam przepis z przewagą masła, zamiast oleju! Ciekawie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Klasyczne, proste i przepyszne ciasto marchewkowe. Mniam!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarze!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...