20 września 2012

Czekoladowe ciasto z gruszkami



To konstrukcja od Nigelli, tylko przetłumaczona na nasz biszkopt. Jej propozycja jest bardziej ekspresowa - to gruszki konserwowe i ciasto na proszku; ta wersja tak błyskawiczną nie jest, ale odwdzięcza się biszkoptowym, imbirowym smakiem.
Na angielską, puddingową modłę ciasto nakłada się łyżką, a polane intensywnym, aksamitnym sosem czekoladowym jest złożone, harmonijne, pyszne i ma idealną konsystencję.
Jeżeli macie odrobinę sosu karmelowego, dodajcie go do podsmażanych gruszek oraz do sosu czekoladowego. Warto eksperymentować i smakować; gruszki zastąpić jabłkami, do biszkoptu dodać cynamonu zamiast kakao i imbiru, a całość bezwstydnie polać sosem karmelowym ;)


Składniki (na płytkie owalne naczynie o długości ok. 25cm):
2-3 gruszki
1 czubata łyżka cukru
1 łyżka masła

3 jajka (żółtka i białka osobno)
nieco więcej niż pół szklanki cukru pudru
pół szklanki mąki pszennej tortowej

łyżka mąki ziemniaczanej
łyżka kakao
pół łyżeczki sproszkowanego imbiru
pół łyżki octu spirytusowego, winnego lub jabłkowego
mała szczypta soli


120 g gorzkiej czekolady (60%)
120 ml śmietanki w temperaturze pokojowej 
1 łyżka masła do wysmarowania formy/naczynia


Gruszki obrać, rozkroić wzdłuż na cztery części, usunąć gniazda nasienne. Ćwiartki przekroić wzdłuż na pół; jeżeli jeszcze są zbyt duże - przekroić wzdłuż raz jeszcze. Powinny powstać niezbyt grube łódeczki.

Na patelni roztopić masło, ułożyć cząstki gruszki, oprószyć cukrem, delikatnie wymieszać. Podsmażać, aż wyraźnie się skarmelizują  i lekko zmiękną. Jeżeli świeże gruszki są już miękkie i delikatne - należy je zrumienić jak najszybciej, jeżeli są twardsze i mniej dojrzałe - podsmażać je powoli do miękkości.




Przełożyć je do dokładnie natłuszczonego naczynia do zapiekania.

Mąki przesiać z kakao i imbirem. Piekarnik nastawić na 180 stopni.

Ciasto biszkoptowe przyrządzić tak, jak w przepisie na Biszkopt z truskawkami.

Gotowe ciasto wylać na gruszki, od razu wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec kilkadziesiąt minut, do momentu, kiedy naciskając lekko wierzch odczuwamy wyraźny opór i sprężystość.

Gdy biszkopt jest w piekarniku, przygotować sos czekoladowy z tego przepisu.

Biszkopt wybierać wraz z owocami z dna, porcje polewać sosem. Sos można też podać w osobnym naczyniu do bezkarnej samoobsługi.

22 komentarze:

  1. Cudny pomysł na ciacho z gruszkami. Wygląda przeapetycznie! :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam połączenie gruszki i czekolady :)

    OdpowiedzUsuń
  3. takie dobre, ze pewnie zjadlabym na raz :D

    OdpowiedzUsuń
  4. gruszki i czekolada... chyba zmienię zdanie o jesieni ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Obłędnie podane;) Na sam widok apetyt rośnie, a tu jeszcze gruszka + czekolada, uwielbiam to połączenie;)

    OdpowiedzUsuń
  6. zdecydowanie skłaniam się ku Twojej, wolniejszej, bardziej perfekcyjnej wersji :)

    OdpowiedzUsuń
  7. bardzo fajnie się prezentuje!

    OdpowiedzUsuń
  8. Niezwykle apetycznie wyglądające ciasto. Połączenie gruszek i czekolady jest wprost wyborne, szczególnie teraz kiedy na dworze tak pochmurnie i zimno... Taki deser na pewno skutecznie poprawi samopoczucie.

    OdpowiedzUsuń
  9. Ale fajnie wygląda ta polewa

    OdpowiedzUsuń
  10. Pięknie... Tylko czemu tak rzadko?

    OdpowiedzUsuń
  11. Tylko nie bardzo rozumiem. Tam pod gruszkami jest jeszcze warstwa? Bo tutaj wygląda to tak, jakby te gruszki były na samym spodzie. A przecież to nie ma się tak prawa utrzymać.

    No, ale samo ciasto wygląda smakowicie ;))

    OdpowiedzUsuń
  12. Wygląda apetycznie. Aż chce się spróbować i zrobić własnoręcznie... :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ciasto czekoladowe które j robię to aż 400g czekolady:) Więc twoje jest wybawieniem od kalorii a te gruszki aż chce się gotować :)zapraszam do mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Ciasto wygląda przepysznie. Skorzystam z przepisu. Mi ostatnio udało się wyczarować fondant czekoladowy. Wystarczyła odrobina cierpliwości, by wyszło genialnie. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Bardzo apetycznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Gruszki + ciasto czekoladowe =pelnia smaku :-)

    OdpowiedzUsuń
  17. Bardzo lubię połączenia owoców z czekoladą. Twoje wygląda niezwykle apetycznie:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarze!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...