25 sierpnia 2011

Kurczak z zielonymi warzywami


 
To takie danie, przy którym najwięcej czasu zabiera przygotowywanie składników, potem wszystko dzieje się bardzo szybko i należy mieć talerze w pogotowiu. Bardzo to lubię: intensywnie przyprawione, wyraźne, chrupiące, gorące, soczyste. Ekspresowe, bardzo letnie. 


Składniki (na 2-3 porcje):
2 piersi kurczaka

marynata:
2 ząbki drobno posiekanego czosnku
pół łyżeczki imbiru (startego świeżego bądź posiekanego – z zalewy)
2 łyżki półwytrawnej sherry
1 łyżeczka oleju sezamowego
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
pół łyżeczki przyprawy „5 smaków”

1 mała cebula
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
szklanka wywaru drobiowego
garść młodej, cienkiej fasolki szparagowej
1 mała lub pół średniej cukinii
duża garść młodej, drobno posiekanej kapusty
1-2 łyżki oleju
dymka bądź szczypiorek


Składniki marynaty połączyć w dużej misce. Mięso pokroić w kawałki „na jeden kęs”, wymieszać z marynatą, odstawić.

Cukinię pozbawić gniazd nasiennych, posiekać w małe, cienkie paseczki, cebulę w piórka.

Łyżeczkę mąki ziemniaczanej wymieszać z zimnym wywarem.

Rozgrzać woka lub patelnię; wlać na nią olej. Przemieszać w misce mięso z marynatą. Gdy tłuszcz prawie zacznie dymić – wyłożyć mięso, smażyć ok. 2 minut, ciągle mieszając.

Dodać cebulę, smażyć jeszcze minutę.

Przemieszać wywar z mąką, wlać do mięsa, i od razu dokładnie wymieszać. Gdy się zagotuje, dodać fasolkę. Gotować chwilę, aż kurczak będzie gotowy.

Dodać cukinię i kapustę; wymieszać, chwilę podgrzewać - fasolka, cukinia i kapusta powinny być chrupiące, nie miękkie. Doprawić do smaku sosem sojowym i od razu podawać – z ryżem lub makaronem – posypując posiekaną dymką lub szczypiorkiem.

7 komentarzy:

  1. Wyglada smakowicie i bardzo lekko - w sam raz na lato!

    OdpowiedzUsuń
  2. orientalne smaki, mniam! wygląda mega apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam takie potrawy! Chyba pora przeprosić się z cukinią :)

    OdpowiedzUsuń
  4. jakie piękne zdjęcie! lekkie, jasne i urocze.
    a samo danie? aż prosi się o zjedzenie!

    OdpowiedzUsuń
  5. Maggie, evito0007, Eve, Karmel-itko: dziękuję. Od-kuchni: na pewno pora, cukinia ma różne oblicza ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarze!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...