23 maja 2011

Sałatka z kurczakiem i szparagami



Mój organizm wraz z rozprzestrzenianiem się lata daje mi znać, że nie potrzebuje tylu rzeczy, które uszczęśliwiały go zimą: węglowodanów, tłuszczu, słodyczy i wielu innych wdzięcznie brzmiących. Zupełnie jak nie ja rzucam się na owoce, surówki, i obiady z rodzaju tych, po których zjedzeniu pracujący w polu - lub gdzie indziej fizycznie - dorodny mężczyzna padłby niechybnie z wycieńczenia. Ale takich dań było tu do tej pory niewiele, tym serdeczniej zapraszam na ucztę fitness: jest lekka, świeża, łagodna i wyraźna.


Składniki (na 2-3 osoby):

kilka białych szparagów
1 pierś kurczaka
sproszkowana czerwona papryka
3 duże garście mieszanki sałat – użyłam masłowej, roszponki i lodowej
kilka cienkich plasterków (krążków) białej cebuli
oliwa aromatyzowana chili i czosnkiem
sól
pieprz (zawsze używam świeżo zmielonego)
natka pietruszki
szczypiorek

dressing:
czubata łyżeczka musztardy
4-5 łyżek (60-75ml) oleju rzepakowego lub oliwy
sok z cytryny do smaku (ok. 1,5-2 łyżek)
sól
pieprz


Piekarnik ustawić na 180 stopni.

Szparagi umyć, obrać, skropić oliwą, posypać solą i pieprzem, wymieszać rękami. Wstawić do piekarnika i piec do pierwszej miękkości.

Pierś kurczaka podzielić na trzy eskalopki podobnej grubości, posmarować oliwą, oprószyć papryką, solą i pieprzem. Usmażyć na patelni grillowej lub zwykłej (pilnując, aby nie smażyły się zbyt długo: idealnie wysmażone będą sprężyste, a nie twarde), odłożyć na talerz, przykryć folią aluminiową, odstawić. Można też upiec pierś w całości, tak, jak tu.

Przygotować dressing (to sprawdzony, niezawodny sposób na pięknie zemulgowany sos winegret): do stabilnie stojącej miseczki (możemy ją owinąć ściereczką) wkładamy musztardę. Mieszając bez przerwy łyżeczką lub trzepaczką, dolewamy powoli, cienkim strumieniem olej lub oliwę. Całość powinna być teraz gładka i gęsta. Dolewamy po łyżeczce soku z cytryny, kontrolując smak i konsystencję. Doprawiamy solą i pieprzem. Sos powinien być bardziej słony i kwaśny, niż nam się wydaje – smak złagodnieje w sałatce.

Szparagi pokroić na kilkucentymetrowe kawałki.

Mięso (lubię, kiedy jest ciepłe lub letnie) pokroić na plastry.

Liście sałaty porwać na kawałki, ułożyć na dużym talerzu lub w misce; na liściach ułożyć cebulę, kurczaka i szparagi.

Przed samym podaniem polać dressingiem, posypać szczodrze natką i szczypiorkiem, ewentualnie świeżo zmielonym pieprzem. Można wszystko wymieszać, ale ja lubię skubać widelcem to, na co właśnie mam ochotę i uwielbiam sama maczać kawałki mięsa w sosie.


 

14 komentarzy:

  1. bbuuuuu, mój organizm chyba nie zna się na porach roku :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo apetycznie pyszna sałatka :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglada baaardzo apetycznie, wiosennie i pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. A. Poniedzielski23 maja 2011 20:24

    Bardzo interesująca propozycja. Dziękuję.
    - Mężczyzna pracujący w polu czy gdzieś indziej.
    A. Poniedzielski

    OdpowiedzUsuń
  5. fajna salatka, juz mi smakuje:)

    OdpowiedzUsuń
  6. bardzo apetyczna i świetne zdjęcie, dzięki za dodanie! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. jakie rarytasy!
    rewelacja, rewelacja.

    OdpowiedzUsuń
  8. Vanillo, może to i dobrze, może prawidłowo?

    Tu-tusiu, Mały-kuchciku - dziękuję, smacznego!

    A.P. - dziękuję.

    Ago, dziękuję, zapraszam.

    Wykrywaczu - dzięki.

    OdpowiedzUsuń
  9. Dziękuję za życzenia :)))
    Fantastyczny ten Twój blog. Będę zaglądać :))

    OdpowiedzUsuń
  10. Dziękuję Kat. Zapraszam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  11. "Uczta fitness" - dobre określenie. Takie sałatki mogę jeść :) http://wlodarczyki.net/mopswkuchni/

    OdpowiedzUsuń
  12. Cudowna sałatka, która trafia w moje smaki! Fajna propozycja na kolację :)

    OdpowiedzUsuń
  13. czytelniczka26 maja 2011 00:31

    Zawsze zaglądałam tu dla smaków i widoków. Teraz warto również po to, żeby znaleźć się w dobrym towarzystwie.
    Gratulacje!

    OdpowiedzUsuń
  14. Świetna, lekka sałatka, idealna na ciepłe dni!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarze!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...