25 października 2011

Ciasteczka cytrynowe z cukinią



Na rozświetlenie coraz ciemniejszych dni.
Bardzo łatwe w przygotowaniu, zawierają cukinię, która jest jeszcze dostępna. Połączenie może wydawać się dziwne, ale efekt jest wspaniały – bardzo świeży, intensywny; ciasteczka są kruche na zewnątrz, ciągnące w środku. Niepotrzebnie też bałam się mąki kukurydzianej - bardzo urokliwej, a dla cytryny chyba wprost stworzonej. Genialne jeszcze ciepłe; jeżeli podajemy je później – warto podgrzać je w piekarniku. Jeden z moich ulubionych przepisów Marthy Stewart.

Nie mogę przyswoić sobie zabawy w łańcuszek blogowy, ale nie mogę też nie napisać o bliskiej mi Blogerce – Vanilli z Greenplums, która pamiętała o mnie w tym poście - dziękuję ;) Wygląda na to, że to nie przypadek, że wspominam o niej przy okazji tych pysznych małych słoneczek :)


Składniki (na 24 sztuki):
125g masła (w temperaturze pokojowej)
1 szklanka cukru
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
skórka otarta z 1 cytryny
szczypta soli
1 szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki mąki kukurydzianej (nie skrobi)
1 niewielka nieobrana cukinia (starta na drobnej tarce - ok. 1 szklanki)


Dwie standardowe płaskie blachy piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia.

Startą cukinię nieco odcisnąć z soku.

Piekarnik ustawić na 165 stopni.

Masło utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę.

Dodać ekstrakt, skórkę i sól, rozprowadzić.

Wymieszać ze sobą obydwie mąki, dodać je do mieszaniny, wymieszać do połączenia - całość będzie grudkowata.

Dodać miąższ cukinii, rozprowadzić, aż uformuje się dość gęste ciasto.

Nabierać je łyżką, układać w równych odstępach na blachach (po 12 sztuk na każdej). Każdej porcji nadać kształt kulki, lekko rozpłaszczyć ją wnętrzem dłoni.

Piec ok. 25-30 minut, aż krawędzie wyraźnie się zrumienią.

Studzić - delikatnie przenosząc - na kratce.

10 komentarzy:

  1. Dziękuję... :) i wiesz? ja też boję się mąki kukurydzianej (w kuchni azjatyckiej zastepowalam ja zwykle ziemniaczana), ale skoro piszesz, że niepotrzebnie, to zacznę z nią rozmawiać :) Raz jeszcze dzięki Aga :)

    OdpowiedzUsuń
  2. To jest przepis, ktory koniecznie musze wyprobowac (zaraz obok tego slynnego czekoladowego ciasta z cukinia, ktorym wszyscy sie zachwycaja). Wygladaja naprawde uroczo. Podejrzewam, ze nie zdazylyby nawet ostygnac, a juz by ich nie bylo :)

    OdpowiedzUsuń
  3. widzialam już cukinie w ciastach, ale ciasteczek jeszcze nie spotkałam ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. ale ciekawe i smakowite połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. jakbys czytala mi myslach:) wlasnie w ten weekend chce je przygotowac:)

    Natomiast,teraz pozwole CI napisac,ze Twoje ciastka slicznie wygladaja:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Vanillo ;*
    DarkAngeliko dziękuję.
    Maggie, Monami, Chantel - polecam to niepozorne połączenie ;)
    Smacznydomu :D To smacznego życzę! ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. it looks delicious ... I will need to improve my Polish to try this recipe !! Thanks for sharing

    OdpowiedzUsuń
  8. Niestety za słodkie jak dla mnie, mimo że dałam mniej cukru, ale pomimo tego - super!!!

    OdpowiedzUsuń
  9. Te ciasteczka są wprost cudowne! zachwycają smakiem ; ]

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarze!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...