Wygląda na to, że było stanowczo za mało nagród... Ale słowo się rzekło, trzeba było przyznać tylko trzy; choć na szczęście zafunkcjonuje i czwarta dodatkowa. Wyniki pojawiły się w piątek na FB, a teraz, za zgodą Laureatek, dzielę się ich przepisami.
*
1. miejsce: Muffinki Czekoladowe - autor: Toczka
Składniki (na ok. 12 sztuk):
200g masła
50g gorzkiej czekolady
½ szklanki kakao
3/4 szklanki mąki pszennej
½ łyżeczki sody oczyszczonej
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka
½ szklanki cukru pudru
1 łyżeczka cukru waniliowego
½ łyżeczki soli
½ szklanki śmietany 18%
W rondelku na parze roztopić masło z czekoladą i kakaem, odstawić do
ostygnięcia. Piekarnik rozgrzać do 180 C. Mąkę wymieszać z sodą i proszkiem
do pieczenia, jajka ubić z cukrem, wanilią i solą, aż w pełni się połączą.
Do mikstury dodać schłodzoną mieszankę czekoladową, wsypać 1/3 mąki i
dokładnie wymieszać, wlać śmietanę, a kiedy się połączą na gładką masę,
dosypać resztę mąki. Wlać do papilotek w foremkach, do ok. 3/4 wysokości.
Piec 18-20 minut.
Frosting:
150g mascarpone
2-3 łyżki masła orzechowego
2-3 łyżeczki cukru pudru
½ łyżeczki zapachu waniliowego
Wszystkie składniki wystarczy dokładnie wymieszać lub zmiksować na gładko.
2. miejsce: Zimowe muffinki z cynamonem - autor: Aneta S.
Składniki (na ok. 12 sztuk):
1 cukier waniliowy
250 g mąki pszennej
85 g płatków owsianych
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki cukru szczypta soli
½ łyżeczki cynamonu
2 jajka
200 ml mleka
75 ml oleju
4 łyżki miodu
Do miski wsyp mąkę, cukier, płatki owiane, proszek do pieczenia, cynamon i starannie wymieszaj. W drugiej misce wymieszaj dwa jajka, sól, miód, olej i mleko. Wymieszaj wszystkie składniki i nastaw piekarnik na 180 stopni. Napełnij foremki ciastem. Wstaw do piekarnika na 20-25 minut. Gdy muffinki wystygną możesz ozdobić je roztopioną czekoladą deserową.
Najlepiej smakują z gorącą białą herbatą.
3. miejsce: Tęczowe muffinki - autor: Dominika
Zdjęcie autorstwa Dominiki.
Składniki (na ok. 12 sztuk):
100g masła (temperatura pokojowa)
½ szklanki cukru pudru
3 jajka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
skórka starta z 1 cytryny
1 ½ szklanka mąki
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
65 ml mleka
barwniki spożywcze
Krem:
250g serka mascarpone
200g śmietany kremówki
1-2 łyżki cukru pudru
niebieski barwnik spożywczy
ponadto:
tęczowe żelki Zozole
cukrowe gwiazdki
Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodać jajka, jedno po
drugim. Dodać ekstrakt z wanilii i skórkę z cytryny. W osobnej misce
wymieszać mąkę, proszek do pieczenia i sól. Zmniejszyć obroty miksera i
dodawać mąkę na przemian z mlekiem, kończąc na mące. Ciasto podzielić na
tyle części, ile chcemy mieć kolorów. Do każdej części dodać inny kolor;
ilość zależy od tego jak intensywny kolor chcemy uzyskać; wymieszać. Formę
do muffinek wyłożyć papilotkami. Do każdego wgłębienia nakładać po 1 – 1 ½
łyżeczki ciasta z każdego koloru. Piec w 200ºC ok. 20-25min. Wystudzić.
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier puder.
Następnie delikatnie połączyć z mascarpone. Odłożyć 3-4 łyżki kremu na
zrobienie chmurek, resztę delikatnie połączyć z niebieskim barwnikiem.
Niebieski krem rozsmarować na muffinkach, następnie w krem włożyć połówki
żelków, z białego kremu zrobić chmurki i ozdobić gwiazdkami. Smacznego!
* Ciasto wyciskałam przez rękaw cukierniczy.
** Użyłam barwników w żelu, najlepiej użyć takich gdyż nie rozrzedzają
masy.
4. miejsce - nagroda za zdjęcia: Muffinki czekoladowe - autor: Monika A.
*
Dziękujemy za wszystkie zgłoszenia i za każde z osobna, gratulujemy!
Serdecznie gratuluję! Po kolei będę robić wszystkie przepisy! :)
OdpowiedzUsuńWszystkie piekne, trudno byloby sie zdecydowac :)
OdpowiedzUsuńŁatwo nie było..!
OdpowiedzUsuńdziekuje bardzo za wyroznienie :):):) Monika
OdpowiedzUsuńMiło mi niezmiernie, że moje muffinki (a w zasadzie cupcakei ^^) zostały tak wysoko ocenione :]
OdpowiedzUsuńpiękne muffinki!
OdpowiedzUsuńgratulacje, dziewczyny. talentu i wyróżnienia ;]
http://www.karmel-itka.blogspot.com
http://www.slodkakarmel-itka.blogspot.com
Ale te tęczowe to coś pięknego...
OdpowiedzUsuń