29 grudnia 2015

Zupa jarzynowa

Charakterystyczna dla naszej, słowiańskiej kuchni – konsystencją, aksamitnością, stopniem miękkości warzyw. Złożona, rozmaita, bogata, ale nie tak gęsta jak choćby włoska ribollita. Ja nie lubię dodawać do takiej zupy zbyt dużo ziemniaków, ale dla węglowodanowców – może zawierać ich więcej, a zjedzona być nawet z chlebem ;)




Składniki (na 4-6 porcji):
łyżka masła lub oliwy
pół cebuli pokrojonej w kosteczkę lub garść pokrojonego pora
kawałek selera wielkości kciuka, pokrojony w drobne słupki
łyżka mąki pszennej
1 litr bulionu warzywnego lub z kury/kurczaka
2 średnie ziemniaki pokrojone w kosteczkę
1 marchew pokrojona w półplasterki lub w słupki
pół główki kalafiora podzielonego na różyczki „na jeden kęs”
duża garść mrożonej fasolki szparagowej (zielonej lub żółtej bądź obydwu)
garść mrożonego groszku
1 mały ogórek kiszony
pół szklanki mleka lub śmietanki
natka pietruszki lub koperek


W dużym, co najmniej dwulitrowym garnku roztopić tłuszcz na średnim ogniu. Dodać cebulę (pora) i seler, oprószyć solą i zeszklić.

Dodać mąkę, dokładnie wymieszać.

Powoli, stopniowo wlać bulion, starannie mieszając, tak, by nie powstały grudki.
Doprowadzić bulion do wrzenia, dodać ziemniaki i gotować przez kilka minut; tak długo, aż ziemniaki będą na wpół ugotowane.

Dodać marchewkę, gotować przez ok. 2 minuty.

Dodać kalafior, znów gotować przez ok. 2 minuty.

Dodać fasolkę szparagową (jeżeli dodajemy świeżą – należy to zrobić kilka minut wcześniej. Warzywa mrożone są często podgotowane) i groszek.

Gotować jeszcze kilka chwil – kontrolując konsystencję ziemniaków i innych warzyw, uzyskać taki stopień miękkości, jaki nam odpowiada.

Ogórka pokroić w drobne kawałki lub zetrzeć na tarce, dorzucić, wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem, już nie gotować.

Zabielić zupę mlekiem lub śmietanką, część zieleniny wsypać do garnka, częścią posypywać już porcje.

Czasy gotowania podałam w przybliżeniu – chodzi o to, że różne warzywa, o różnym stopniu rozdrobnienia gotują się w różnym czasie, zatem muszą być dodawane do zupy w różnych momentach, tak by miały idealną, naszą ulubioną konsystencję w jednym momencie :)

2 komentarze:

Dziękuję za komentarze!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...