...czyli przepis na sernik z karmelem i orzechami, który nadesłała Holga, a który zwyciężył! Gratulujemy!
Było już co nieco na blogowym profilu na FB; obiecałam więcej szczegółów.
Przepis - za chwilę, teraz jeszcze bonus.
Nagrodę obiecałyśmy jedną, ale wśród nadesłanych przepisów oprócz sernika z karmelem było jeszcze kilka takich, które nas zauroczyły. Hojne Pipsztyki na mój nieśmiały wniosek dorzuciły jeszcze trzy wyróżnienia :) - to jest 10% zniżki na zakupy w Pipsztykowym sklepie. Otrzymały je:
w kolejności chronologicznej (nadsyłania przepisów):
1. Albahaca czyli Agata
2. Joanna Ch.
3. Dominika P.
Ze wszystkimi z Was skontaktuję się e-mailowo.
Gratuluję Wam bardzo serdecznie, wszystkim dziękuję za nadesłane przepisy!
***
Tymczasem obiecany przepis na sernik z orzechami i karmelem:
Składniki (na formę o pojemności ok. 1,5l):
Spód:
175g herbatników lub ciastek owsianych, pokruszonych na pył
100g posiekanych dowolnych orzechów(użyłam włoskich) lub migdałów
60g b. miękkiego lub roztopionego masła
1/2 łyżeczki cynamonu
100g posiekanych dowolnych orzechów(użyłam włoskich) lub migdałów
60g b. miękkiego lub roztopionego masła
1/2 łyżeczki cynamonu
Masa:
600g dwukrotnie mielonego sera
200g śmietany kremówki (30-36%)
3 duże jajka
170g (lub więcej, do smaku) cukru
1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
3 duże jajka
170g (lub więcej, do smaku) cukru
1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
Wierzch:
ok. 100g posiekanych, podprażonych orzechów lub migdałów
sos karmelowy: 100g cukru, 1 łyżka masła, ok. 150-220ml słodkiej śmietanki
sos karmelowy: 100g cukru, 1 łyżka masła, ok. 150-220ml słodkiej śmietanki
szczypta soli morskiej (opcjonalnie, ale warto)
Spód formy wyłożyć papierem do pieczenia, formę uszczelnić folią aluminiową*.
Ciastka połączyć z orzechami, masłem i cynamonem. Wyłożyć na dno foremki, rozłożyć i docisnąć dokładnie.
Odstawić na czas przygotowania masy.
Odstawić na czas przygotowania masy.
Wszystkie składniki na masę serową miksować (nie ubijać) aż stanie się gładka. Wylać na spód, wyrównać.
Formę z ciastem wstawić do innej, większej foremki, włożyć do nagrzanego do 160'C piekarnika. Do większej foremki wlać wrzątek, do około połowy wysokości foremki z sernikiem. Piec ok. 1h, do czasu aż środek będzie ścięty, ale sprężysty.
Studzić w uchylonym piekarniku. Po tym czasie wyjąć z kąpieli wodnej i wstawić na noc do lodówki.
Następnie zrobić sos:
Cukier i masło roztopić na średnim ogniu, nie mieszając, a jedynie kołysząc patelnią.
Cukier i masło roztopić na średnim ogniu, nie mieszając, a jedynie kołysząc patelnią.
Kiedy stanie się jasnobrązowy (trzeba cały czas obserwować), ale też nie za jasny, wlać śmietanę i zmniejszyć ogień do minimum. Podgrzewać, już mieszając, aż zgęstnieje i będzie miał piękny kolor.
Zdjąć z ognia, lekko przestudzić, udekorować wierzch sernika.
Posypać podprażonymi orzechami.
Przechowywać w lodówce.
***
Ja do tego sernika użyłam orzechów włoskich. Był wyborny.
Jeżeli chcecie użyć sera z wiaderka, radzę użyć nieco mniej śmietanki.
* można zamiast uszczelniania formy folią wstawić formę z sernikiem do większej formy lub naczynia żaroodpornego, a obydwa ustawić na głębszej blasze do pieczenia, i na nią wlać wrzątek (przyp. A.Z.)
Bardzo dekadencki (i na pewno pyszny) sernik :)
OdpowiedzUsuńAch, co za uśmiechnięto-niespodziankowo-przemiły dzień! Dziękuję i bardzo się cieszę, że sernik się spodobał. :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo za wyróżnienie :) Jestem mega szczęśliwa
OdpowiedzUsuńMaggie - pyszny :)
OdpowiedzUsuńHolgo, Kulinarne-smaki - bardzo się cieszę, dziękuję za udział! ;)
wygląda oszałamiająco, dziękujemy za zdjęcie!
OdpowiedzUsuń