2 maja 2012

Rozwiązanie konkursu sernikowego



...czyli przepis na sernik z karmelem i orzechami, który nadesłała Holga, a który zwyciężył! Gratulujemy!

Było już co nieco na blogowym profilu na FB; obiecałam więcej szczegółów.

Przepis - za chwilę, teraz jeszcze bonus.

Nagrodę obiecałyśmy jedną, ale wśród nadesłanych przepisów oprócz sernika z karmelem było jeszcze kilka takich, które nas zauroczyły. Hojne Pipsztyki na mój nieśmiały wniosek dorzuciły jeszcze trzy wyróżnienia :) - to jest 10% zniżki na zakupy w Pipsztykowym sklepie. Otrzymały je:


w kolejności chronologicznej (nadsyłania przepisów):
1. Albahaca czyli Agata

Ze wszystkimi z Was skontaktuję się e-mailowo.
Gratuluję Wam bardzo serdecznie, wszystkim dziękuję za nadesłane przepisy!

***

Tymczasem obiecany przepis na sernik z orzechami i karmelem:


Składniki (na formę o pojemności ok. 1,5l):
Spód:
175g herbatników lub ciastek owsianych, pokruszonych na pył
100g posiekanych dowolnych orzechów(użyłam włoskich) lub migdałów
60g b. miękkiego lub roztopionego masła
1/2 łyżeczki cynamonu

Masa:
600g dwukrotnie mielonego sera
200g śmietany kremówki (30-36%)
3 duże jajka
170g (lub więcej, do smaku) cukru
1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej

Wierzch:
ok. 100g posiekanych, podprażonych orzechów lub migdałów
sos karmelowy: 100g cukru, 1 łyżka masła, ok. 150-220ml słodkiej śmietanki
szczypta soli morskiej (opcjonalnie, ale warto)


Spód formy wyłożyć papierem do pieczenia, formę uszczelnić folią aluminiową*.
Ciastka połączyć z orzechami, masłem i cynamonem. Wyłożyć na dno foremki, rozłożyć i docisnąć dokładnie.
Odstawić na czas przygotowania masy.

Wszystkie składniki na masę serową miksować (nie ubijać) aż stanie się gładka. Wylać na spód, wyrównać.

Formę z ciastem wstawić do innej, większej foremki, włożyć do nagrzanego do 160'C piekarnika. Do większej foremki wlać wrzątek, do około połowy wysokości foremki z sernikiem. Piec ok. 1h, do czasu aż środek będzie ścięty, ale sprężysty.

Studzić w uchylonym piekarniku. Po tym czasie wyjąć z kąpieli wodnej i wstawić na noc do lodówki.


Następnie zrobić sos:
Cukier i masło roztopić na średnim ogniu, nie mieszając, a jedynie kołysząc patelnią.

Kiedy stanie się jasnobrązowy (trzeba cały czas obserwować), ale też nie za jasny, wlać śmietanę i zmniejszyć ogień do minimum. Podgrzewać, już mieszając, aż zgęstnieje i będzie miał piękny kolor.

Zdjąć z ognia, lekko przestudzić, udekorować wierzch sernika.

Posypać podprażonymi orzechami.

Przechowywać w lodówce.

***

Ja do tego sernika użyłam orzechów włoskich. Był wyborny.
Jeżeli chcecie użyć sera z wiaderka, radzę użyć nieco mniej śmietanki.

* można zamiast uszczelniania formy folią wstawić formę z sernikiem do większej formy lub naczynia żaroodpornego, a obydwa ustawić na głębszej blasze do pieczenia, i na nią wlać wrzątek (przyp. A.Z.)

5 komentarzy:

  1. Bardzo dekadencki (i na pewno pyszny) sernik :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ach, co za uśmiechnięto-niespodziankowo-przemiły dzień! Dziękuję i bardzo się cieszę, że sernik się spodobał. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuję bardzo za wyróżnienie :) Jestem mega szczęśliwa

    OdpowiedzUsuń
  4. Maggie - pyszny :)
    Holgo, Kulinarne-smaki - bardzo się cieszę, dziękuję za udział! ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. wygląda oszałamiająco, dziękujemy za zdjęcie!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarze!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...