8 maja 2012

Gulasz orientalny



Jeżeli nawet nie ortodoksyjny, to i tak od dawna kusiło mnie połączenie pomidorów z mocno egzotyczną mieszanką przypraw.
Podobne intensywne sosy z udziałem pomidorów znajdziemy w kuchni tajskiej i indyjskiej, i kiedyś o nich z przyjemnością napiszę.
Ta potrawa podobna jest do tażina – suszone owoce duszone w sosie zawdzięczam właśnie jemu.
Kiedy przyjdą upały i ogromny wybór świeżych, letnich warzyw - ten rozgrzewający, intensywny posiłek nie będzie mi chodził po głowie, ale mieszankę przypraw można z radością przetestować na grillu :)


Składniki (na porcje dla 4-6 osób):
1 kg szynki wieprzowej lub wołowej (pokrojonej w 2-3-centymetrowe kostki)
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka czerwonej papryki
1/2 łyżeczki pieprzu
1/2 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki kuminu (kminu rzymskiego)
1/2 łyżeczki mielonej kolendry
1/4 łyżeczki mielonego kardamonu
szczypta cynamonu
szczypta chilli (lub więcej – do smaku)
400-gramowa puszka pomidorów
1 szklanka bulionu
garść suszonych śliwek (przekrojonych na pół)
dwie łyżki oliwy z oliwek lub oleju


Do mięsa dodać wymieszane przyprawy, dokładnie połączyć. Odstawić na godzinę, można też na całą noc w lodówce.

Na patelni lub w szerokim rondlu rozgrzać tłuszcz, na dużym ogniu zrumienić mięso.

Dodać pomidory, wlać bulion, dokładnie wymieszać. Doprowadzić do zagotowania, przykryć częściowo, zmniejszyć ogień. Sos powinien delikatnie wrzeć.

Wieprzowinę duszę ok. 40 minut, wołowinę – około dwóch razy dłużej. W razie potrzeby podczas duszenia można uzupełniać płyn.

Śliwki dodać na 20 minut przed końcem duszenia.

Przyprawić do smaku. Gdyby sos był zbyt gęsty – można go nieco rozcieńczyć wrzącą wodą.

Podawać z ryżem lub z kuskusem.

Gulasz można przyrządzić z wyprzedzeniem – gotowy wystudzić i przechować w lodówce. Potem starannie odgrzać.

6 komentarzy:

  1. Nie musi byc ortodoksyjny, najwazniejsze, by byl pyszny - a z taka kombinacja przypraw inny byc nie moze!

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam taie smaki, takie połączenie, jest przepyszne!

    OdpowiedzUsuń
  3. rany, jak dawno nie jadłam...wygląda pysznie;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Strasznie ryż pasuje do gulaszu, choć ostatnio zrobiłam go za namowami męża z kaszą gryczaną

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarze!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...