Jest bardzo prosty i szybki w
przygotowaniu, a niesamowicie intensywny i smaczny. Proporcje
przypraw podaję w pewnym przybliżeniu; to sprawa bardzo
indywidualna. Jest jednak zawsze ważne, żeby smaki: słodki, słony
oraz kwaśny były równoważne, a każdy z nich do wyczucia.
Lubię,
kiedy jest pikantny, czasem dodaję też majeranek. Czerwony klarowny
barszcz - niesamowity z uszkami lub z pasztecikami.
Składniki (na 4-8 porcji):
2 l klarownego bulionu (lub wywaru
warzywnego)
4 średnie buraki ćwikłowe
5 ziaren czarnego pieprzu
2 łyżki soku z cytryny (lub octu –
jabłkowego bądź spirytusowego)
2 ząbki czosnku
płaska łyżeczka cukru
sól, pieprz do smaku
Buraki umyć, obrać i pokroić w 5-milimetrowe plastry. Włożyć je wraz z ziarnami pieprzu do gorącego
(ale nie gotującego się) wywaru i podgrzewać na niewielkim ogniu
przez kilkanaście – kilkadziesiąt minut, do momentu, kiedy
zmiękną. Wywar nie powinien się gwałtownie zagotować, a jedynie
bardzo delikatnie - „prawie” - wrzeć.
Czosnek obrać, każdy ząbek rozkroić
wzdłuż na pół, dodać do barszczu.
Dodać do smaku sok z cytryny lub ocet,
doprawić cukrem, solą i pieprzem.
Można przygotować go dzień
wcześniej, jednak wtedy wstrzymałabym się z przyprawianiem do
ostatniej chwili. Gdy buraki zmiękną, należy barszcz wystudzić i wstawić
do lodówki (wraz z burakami), a w dniu „zero” delikatnie
podgrzać, nie doprowadzając do zagotowania, i wtedy dodać sok z
cytryny, sól, pieprz, czosnek.
czuć jak pachnie :) Bardzo ładne zdjęcie. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńdziś robię rundę drugą pasztecików, więc przy okazji zrobię i barszcz :)
OdpowiedzUsuńFajny przepis, zaraz wypróbuję i dam znać co mi wyszło :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Zapraszam do siebie
http://www.basniowy-ogrod.pl
Zamiast cukru dodaj miód a do wywaru dodaj sok z buraków ,raz zagotuj i już tylko podgrzewaj. Gwarantuję kolor i smak .
OdpowiedzUsuńBarszczu nie doprowadzam w ogóle do zagotowania. Dziękuję, pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńPyszny! Polecam
OdpowiedzUsuńWłaśnie takiego przepisu szukałem już sie biore za robote, napisze pozniej jak wyszedł
OdpowiedzUsuńa gdzie do tego miesko i jajeczka nie znacie sie a udzielacie
OdpowiedzUsuńdodajcie do tego jeszcze kilka grzybków -suszonych - majeranek (susz) i odrobinkę cukru. nie pożałujecie.
OdpowiedzUsuń