5 grudnia 2011

Barszcz czerwony



Jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu, a niesamowicie intensywny i smaczny. Proporcje przypraw podaję w pewnym przybliżeniu; to sprawa bardzo indywidualna. Jest jednak zawsze ważne, żeby smaki: słodki, słony oraz kwaśny były równoważne, a każdy z nich do wyczucia.
Lubię, kiedy jest pikantny, czasem dodaję też majeranek. Czerwony klarowny barszcz - niesamowity z uszkami lub z pasztecikami.


Składniki (na 4-8 porcji):
2 l klarownego bulionu (lub wywaru warzywnego)
4 średnie buraki ćwikłowe
5 ziaren czarnego pieprzu
2 łyżki soku z cytryny (lub octu – jabłkowego bądź spirytusowego)
2 ząbki czosnku
płaska łyżeczka cukru
sól, pieprz do smaku


Buraki umyć, obrać i pokroić w 5-milimetrowe plastry. Włożyć je wraz z ziarnami pieprzu do gorącego (ale nie gotującego się) wywaru i podgrzewać na niewielkim ogniu przez kilkanaście – kilkadziesiąt minut, do momentu, kiedy zmiękną. Wywar nie powinien się gwałtownie zagotować, a jedynie bardzo delikatnie - „prawie” - wrzeć.

Czosnek obrać, każdy ząbek rozkroić wzdłuż na pół, dodać do barszczu.

Dodać do smaku sok z cytryny lub ocet, doprawić cukrem, solą i pieprzem.

Można przygotować go dzień wcześniej, jednak wtedy wstrzymałabym się z przyprawianiem do ostatniej chwili. Gdy buraki zmiękną, należy barszcz wystudzić i wstawić do lodówki (wraz z burakami), a w dniu „zero” delikatnie podgrzać, nie doprowadzając do zagotowania, i wtedy dodać sok z cytryny, sól, pieprz, czosnek.

9 komentarzy:

  1. czuć jak pachnie :) Bardzo ładne zdjęcie. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. dziś robię rundę drugą pasztecików, więc przy okazji zrobię i barszcz :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajny przepis, zaraz wypróbuję i dam znać co mi wyszło :)
    Pozdrawiam

    Zapraszam do siebie
    http://www.basniowy-ogrod.pl

    OdpowiedzUsuń
  4. Zamiast cukru dodaj miód a do wywaru dodaj sok z buraków ,raz zagotuj i już tylko podgrzewaj. Gwarantuję kolor i smak .

    OdpowiedzUsuń
  5. Barszczu nie doprowadzam w ogóle do zagotowania. Dziękuję, pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszny! Polecam

    OdpowiedzUsuń
  7. Właśnie takiego przepisu szukałem już sie biore za robote, napisze pozniej jak wyszedł

    OdpowiedzUsuń
  8. a gdzie do tego miesko i jajeczka nie znacie sie a udzielacie

    OdpowiedzUsuń
  9. dodajcie do tego jeszcze kilka grzybków -suszonych - majeranek (susz) i odrobinkę cukru. nie pożałujecie.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarze!