To było w zasadzie szybkie śniadanie, ale byłyby też bardzo wdzięczne w bardziej poważnych, wieczorowych okolicznościach. Są aromatyczne, pyszne, puchate i błyskawiczne. Niech i wstęp taki będzie :)
Składniki (na 12 sztuk):
100g margaryny
½ szklanki cukru
1 łyżka kwaśnej śmietany
2 jajka (powyższe składniki powinny mieć temperaturę pokojową)
1 szklanka - bez czubatej łyżki - mąki pszennej
1 czubata łyżka mąki kukurydzianej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
skórka starta z 1 cytryny (bez białej błonki)
1 łyżka nasion maku
Margarynę utrzeć z cukrem na jasną puszystą masę – przez kilka minut.
W tym czasie nastawić piekarnik na 200 stopni, wyłożyć blachę do babeczek papilotkami, a suche składniki przesiać i wymieszać.
Do margaryny utartej z cukrem dodać jajko; gdy rozprowadzi się w masie, dodać drugie; gdy i ono połączy się z ciastem – dodać śmietanę.
Zmniejszyć obroty miksera i dodać sypkie składniki, skórkę cytrynową i mak. Wymieszać tylko do połączenia składników.
Równomiernie wypełnić papilotki, wstawić do nagrzanego piekarnika na ok. 20 minut. Babeczki są gotowe, gdy patyczek wbity w środkową mufinkę, do dna, jest po wyjęciu suchy i czysty.
Studzić na kratce, oprószyć cukrem pudrem.
Najlepsze (puszyste i miękkie w środku a chrupiące na wierzchu) są zaraz po wystygnięciu.
Wyglądają apetycznie.
OdpowiedzUsuńA przy okazji mam pytanie - dlaczego dodaje się mąkę kukurydzianą. Może one są amerykańskie z pochodzenia i dlatego. Ale może jest jeszcze jakaś inna przyczyna.
Zastanawiam się, czy tej kukurydzianej nie można czymś zastąpić, bo jak o niej słyszę, to zaraz mam przed oczami przeciętne Amerykanki i trochę to mi przeszkadza cieszyć się smakiem.
...A może to tylko nocne przywidy.
Pozdrawiam, Napisz, jeśli coś wiesz.
dodatek kwaśnej śmietany bardzo mi się podoba :) a muffinki o smaku cytrynowym ze skórką i z makiem chodzą za mną od kilku tygodni.... pozdrawiam ;)
OdpowiedzUsuńDociekliwa: mąka kukurydziana nadaje piękny żółty kolor i charakterystyczny przyjemny smak; funduje odmianę. W krajach Ameryki rzeczywiście jest bardzo popularna, ale ma też swoje miejsce na polskim stole i w przydomowych warzywniakach :) A kuchni amerykańskiej nie odmawiałabym uroku.
OdpowiedzUsuńDziękuję Vanillo, spróbuj!
Witam, często korzystam z zamieszczonych tutaj przepisów i goście zawsze wychodzą zadowoleni. Ale teraz będzie u mnie osoba chora na cukrzyce. Chciałabym zrobić jakieś ciasteczka lub ciasto dla niej. Jest taki przepis?
OdpowiedzUsuńWitam, dziękuję :) !
OdpowiedzUsuńNie przygotowywałam nigdy nic na taką dietę, ale gdybym znała dokładniej jej wymogi, byłoby mi łatwiej coś zaproponować. Zapraszam do kontaktu przez mój e-mail: adres jest w moim profilu. Pozdrawiam!
Niestety nie mam poczty Outlook. Jest to mój dziadek. Nie może niczego słodkiego, co zawiera cukier. Dziękuję
UsuńSzukałam informacji o zamiennikach cukru, ale dieta cukrzyków to ogromna wiedza... Nie karmiłam cukrzyka i nie czuję się na siłach, żeby podawać wskazówki w tej delikatnej, ważnej materii. Proponuję - pokaż przepis specjaliście, na pewno podpowie konkretne modyfikacje. Będę wdzięczna za wyrozumiałość. Zapraszam i pozdrawiam!
UsuńBardzo dziekuje za zainteresowanie i chec pomocy. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńAgnieszko Smakiem, jeśli kiedyś zachciałoby Ci się zamienić kukurydzianą na np. ziemniaczaną - daj znać jakie efekty. Czy są wyraźne różnice, jeśli tak, to na której korzyść?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Dociekliwa: mąka kukurydziana a ziemniaczana to różne sprawy: mąka kukurydziana to zmielone ziarno kukurydzy, natomiast ziemniaczana, zwana mąką, to skrobia. Zamiennikiem mąki ziemniaczanej będzie więc skrobia kukurydziana. Zamieszanie bierze się prawdopodobnie z tłumaczeń: "cornstarch" - czyli "skrobia kukurydziana" w Wielkiej Brytanii funkcjonuje pod nazwą cornflour. Pozdrawiam, dziękuję za dociekliwość :)
OdpowiedzUsuń