Ciastko, które wybawiało mnie ze
smutku w czasach diety „Karmiącej”. Bez mleka, bez jajek, wtedy
przyrządzałam je też z powodzeniem z margaryną - dziś jednak
chętnie korzystam z masła. Nie smakuje dietetycznie, jest
przecież pełnowartościowym pysznym ciastem kruchym. Szarlotkę na
nim przyrządza się błyskawicznie i prosto. Jest chrupiąca,
intensywna, niesamowita jeszcze ciepła. Czasem z jabłkami, tym
razem proponuję użyć śliwek. Przepis Dziuni, znaleziony tutaj, nieco zmodyfikowany.
Składniki (na okrągłą formę o
średnicy 24cm):
180g (1 szklanka i 2 łyżki) mąki
krupczatki
180g (1 szklanka i 2 łyżki) mąki
tortowej
140g (niecała szklanka) cukru pudru
szczypta soli
185g zimnego masła
1 kg śliwek
2 łyżki jasnego cukru trzcinowego
Śliwki pozbawić pestek, podzielić
każdą na 8 części. Włożyć je do rondla, oprószyć cukrem i
podsmażać chwilę, aż zmiękną i puszczą sok. Zdjąć z ognia.
W dużej misce wymieszać razem obie
mąki z cukrem i solą. Dodać masło pokrojone na niewielkie kawałki
i rozgniatać je z mąką opuszkami palców do uzyskania konsystencji
wilgotnego grudkowatego żwiru.
Ustawić piekarnik na 200 stopni.
Nieco więcej niż połowę ciasta
włożyć do natłuszczonej tortownicy; wyrównać je i delikatnie
„uklepać” nie dociskając zbyt mocno.
Śliwki odcedzić i ułożyć na
cieście. Całość posypać resztą kruszonki.
Wstawić do nagrzanego piekarnika; piec
30 minut przy grzaniu góra-dół, potem 20 minut przy grzałce
dolnej. Jeżeli kruszonka na wierzchu wydaje się jeszcze za mało
rumiana, można uważnie dopiec całość przy ustawieniu
standardowym przez kilka minut.
Gdy ciasto się piecze odparować przez
chwilę sok ze śliwek do konsystencji syropu.
Szarlotkę oprószyć cukrem pudrem;
podawać jeszcze ciepłą, ze słodką gęstą śmietanką i syropem.
Aszeńko - dziś wypróbuję i dam znać jak posżło:)
OdpowiedzUsuńTakie ciasta to ja uwielbiam. Na pewno pyszne:)
OdpowiedzUsuńdla mnie bomba, lubię śliwki baaardzo, a kruche ciacho też często robię sama tylko z masłem - bez jajek, trochę się kruszy, ale i tak jest pyszne. ;)
OdpowiedzUsuńAgnieszko! Wyjątkowo apetyczna szarlotka! Bardzo w moim guście!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
Wygląda naprawdę pysznie, śliwki w cieście to moje ulubione połaczenie! Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńmmm, to ciasto musi być doskonałe!
OdpowiedzUsuń