Składniki (na 2 osoby):
dwie duże garście liści sałaty masłowej
kilka rzodkiewek
2-3 łyżki posiekanego szczypiorku
kilka kropel octu (spirytusowego lub jabłkowego)
3-5 kopiastych łyżeczek kwaśnej śmietany
sól, pieprz
Liście sałaty porwać na niewielkie kawałki, rzodkiewki pokroić w cienkie plasterki.
Sałatę ułożyć na talerzu, na niej rzodkiewki, całość posypać szczypiorkiem. Warzywa można też wrzucić do dużej miski, wymieszać.
Przed podaniem połączyć śmietanę z octem, doprawić solą (sos powinien być nieco za słony, w sałatce będzie łagodniejszy); wyłożyć ją na sałatę, posypać pieprzem. Jeżeli chcemy zachować chrupkość warzyw – wymieszać całość w ostatniej chwili.
Proste, dobre w sam raz na te ciepłe dni :)
OdpowiedzUsuńu mnie salate jadlo sie dokladnie tak samo, z sokiek z cytryny jeszcze. Twoja salatka przypomina mi rozowa marty gessler, z ksiazki kolory smakow. Przepiekna :)
OdpowiedzUsuńU mnie do dziś się jada ze słodzoną śmietana i taką uwielbiam! Ale twoja propozycja ciekawa :-)
OdpowiedzUsuńwiosna na talerzu:)
OdpowiedzUsuńproste i wiosenne! pyszności!
OdpowiedzUsuńAgnieszko! Ależ smacznie u Ciebie!
OdpowiedzUsuńA sałata wspaniała, często robię bardzo podobną:)
Pozdrawiam serdecznie!
Ewa Smaczniutkie.pl - do tego porcja grillowanego mięsa i kompletny obiad w sam raz na ciepłe - upalne dni :)
OdpowiedzUsuńVanillo: dziękuję! Rzeczywiście, rzodkiewka "gwiazdoruje" w tej sałacie swoją obwódką ;)
Ma-niusiu: mój Tata nadal nie jada innej, niż słodzona. Pewnie wypada, żebym i ja przekazała ją dzieciom :)
Ago, Eve: naprawdę smakuje i pachnie wiosną. Terapia!
Kucharnio Anno-Mario: Dziękuję; zapraszam, wpadaj,
wpadajcie jak najczęściej!
faktycznie prosta..ale faktycznie prostota dania jest najwazniejsza..czasem zbytnia finezja dania..zabija smak, prawda?:)
OdpowiedzUsuńMy też pamiętamy z dzieciństwa sałatę ze słodzoną śmietaną! :) Lubimy takie proste, pyszne sezonowe sałatki! Pozdrawiamy
OdpowiedzUsuńMinimalistycznie i smakowo! :) U mnie bylo i jest na slono, na slodko to dla mnie egzotyka :) pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńwspaniały i prosty przepis, robię podobnie daję śmietanę 18%, ocet i sól do smaku, pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńja zawsze dodaję trochę cukru :)
OdpowiedzUsuńJajko gotowane mozna dodac..:) pycha:)
OdpowiedzUsuń
OdpowiedzUsuńa ja robię z sosem chrzanowym i też pysznie smakuje, szczególnie jako dodatek dodatek do obiadu - serdeczności :-)