19 maja 2011

Sałata z rzodkiewkami, szczypiorkiem i śmietaną

Bardzo prosta, ale doskonała i autentyczna o tej porze roku. Była pewnym olśnieniem: u mnie w domu jadało się sałatę ze słodzoną (tak!) śmietaną i taki zestaw najszybciej kojarzył mi się z tym czasem. Moje pierwsze bardziej systematyczne odwiedziny w domu rodzinnym męża przypadły na wiosnę w pełni, i (nie tylko ze względu na emocje) na zawsze zapamiętam smak sałatki przyrządzanej dokładnie z tego, co właśnie zaczęły oferować grządki. Wspaniałe, odświeżające połączenie łagodnej sałaty z chrupiącymi i pikantnymi dodatkami.




Składniki (na 2 osoby):
dwie duże garście liści sałaty masłowej
kilka rzodkiewek
2-3 łyżki posiekanego szczypiorku
kilka kropel octu (spirytusowego lub jabłkowego)
3-5 kopiastych łyżeczek kwaśnej śmietany
sól, pieprz


Liście sałaty porwać na niewielkie kawałki, rzodkiewki pokroić w cienkie plasterki.

Sałatę ułożyć na talerzu, na niej rzodkiewki, całość posypać szczypiorkiem. Warzywa można też wrzucić do dużej miski, wymieszać.

Przed podaniem połączyć śmietanę z octem, doprawić solą (sos powinien być nieco za słony, w sałatce będzie łagodniejszy); wyłożyć ją na sałatę, posypać pieprzem. Jeżeli chcemy zachować chrupkość warzyw – wymieszać całość w ostatniej chwili.



14 komentarzy:

  1. Proste, dobre w sam raz na te ciepłe dni :)

    OdpowiedzUsuń
  2. u mnie salate jadlo sie dokladnie tak samo, z sokiek z cytryny jeszcze. Twoja salatka przypomina mi rozowa marty gessler, z ksiazki kolory smakow. Przepiekna :)

    OdpowiedzUsuń
  3. U mnie do dziś się jada ze słodzoną śmietana i taką uwielbiam! Ale twoja propozycja ciekawa :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. proste i wiosenne! pyszności!

    OdpowiedzUsuń
  5. Agnieszko! Ależ smacznie u Ciebie!
    A sałata wspaniała, często robię bardzo podobną:)
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  6. Ewa Smaczniutkie.pl - do tego porcja grillowanego mięsa i kompletny obiad w sam raz na ciepłe - upalne dni :)

    Vanillo: dziękuję! Rzeczywiście, rzodkiewka "gwiazdoruje" w tej sałacie swoją obwódką ;)

    Ma-niusiu: mój Tata nadal nie jada innej, niż słodzona. Pewnie wypada, żebym i ja przekazała ją dzieciom :)

    Ago, Eve: naprawdę smakuje i pachnie wiosną. Terapia!

    Kucharnio Anno-Mario: Dziękuję; zapraszam, wpadaj,

    wpadajcie jak najczęściej!

    OdpowiedzUsuń
  7. faktycznie prosta..ale faktycznie prostota dania jest najwazniejsza..czasem zbytnia finezja dania..zabija smak, prawda?:)

    OdpowiedzUsuń
  8. My też pamiętamy z dzieciństwa sałatę ze słodzoną śmietaną! :) Lubimy takie proste, pyszne sezonowe sałatki! Pozdrawiamy

    OdpowiedzUsuń
  9. Minimalistycznie i smakowo! :) U mnie bylo i jest na slono, na slodko to dla mnie egzotyka :) pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  10. wspaniały i prosty przepis, robię podobnie daję śmietanę 18%, ocet i sól do smaku, pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  11. ja zawsze dodaję trochę cukru :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Jajko gotowane mozna dodac..:) pycha:)

    OdpowiedzUsuń

  13. a ja robię z sosem chrzanowym i też pysznie smakuje, szczególnie jako dodatek dodatek do obiadu - serdeczności :-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarze!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...