24 sierpnia 2012

Zupa koperkowa



Bardzo szybka, prosta i prostolinijna - dlatego, że sam świeży koperek jest niesamowicie aromatyczny i zbuduje cały efekt. Lubię mu nadać aksamitnego tła, dlatego dodaję śmietankę z żółtkiem. Najchętniej pochłaniam koperkową z drobnym makaronem - nitką; takim jak do rosołu czy pomidorowej.
To zupa skromna, ale bardzo intensywna, wyraźna; dla mnie - jedna z najsmaczniejszych. 


Składniki (na 3-4 porcje):
3 szklanki (750-800ml) rosołu
1 pęczek dokładnie opłukanego koperku, drobno posiekanego
100ml śmietanki
1 żółtko
sól, świeżo zmielony pieprz
 

Żółtko dokładnie roztrzepać ze śmietanką.

Rosół doprowadzić do delikatnego wrzenia, wsypać większość koperku (odstawić kilka szczypt).

Zagotować rosół z koperkiem, na minimalnym ogniu gotować przez minutę. Zdjąć z ognia.

Mieszaninę żółtka i śmietanki wlać do zupy, mieszając - nie doprowadzać już zupy do wrzenia. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Podawać z wcześniej ugotowanym makaronem, oprószając każdą porcję sporą szczyptą świeżego koperku.

10 komentarzy:

  1. no nareszcie...

    OdpowiedzUsuń
  2. Miło, że znowu piszesz!

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuję :) Też się bardzo cieszę :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jadłam niedawno zrobione przez moją przyjaciółkę i było rewelacyjne. Teraz już wiem jak mogę to sam zrobić :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. bardzo podoba mi się Twój blog, taki świeży i lekki, będę częstym gościem :)

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo się cieszę, zapraszam serdecznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ale wydaje się prosta ;p to chyba jedna z tych zup na 15 minut, muszę spróbować

    OdpowiedzUsuń
  8. Pyszności, często robię koperkową, ale nigdy nie dawałam jajka, spróbuje teraz na Twój sposób. Zapraszam do siebie do podglądania moich początków :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Prosta, ładnie wygląda i zdrowa.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarze!