30 marca 2011

Sernik kawowy



Nareszcie zrobiło się pięknie, i nie zważając na lodowate noce słońce świeci bardzo zdecydowanie. Chłonę ten klimat, bo mam wrażenie, że teraz już bardzo szybko zrobi się lato... A chłonięcie tego czasu i nastroju ciągle przywodzi mi na myśl wiosenne święta. Bywało tak, że o tej porze roku było już po nich, teraz Wielkanoc przypada na pełnię wiosny.
Myślę oczywiście o wielkanocnym jedzeniu, o naszym świątecznym stole. I powoli podzielę się tym, co się na nim znajdzie.
Dzisiaj sernik, „czizkejk”, o anglosaskim pochodzeniu. Nie rzuciłabym się w ramiona tej uroczej nazwie, gdyby nie to, że różni się nieco od polskiego; do obydwu mam słabość i wydaje mi się, że zasługują na rozróżnienie.
Jest kremowy, śmietankowy, orzeźwiający. Noc po przygotowaniu powinien spędzić w lodówce, co można docenić, gdy rozkładamy przygotowania na dłużej. Będzie więc czas, by w dniu zero upiec babkę drożdżową, którą najbardziej lubię jeszcze ciepłą... To moja pobudzająca, wytworna propozycja na Wielkanoc.


Składniki (na formę o średnicy 24cm):
300g ulubionych kruchych ciasteczek czekoladowych (nie w polewie)
90g stopionego masła
1000g serka śmietankowego (użyłam takiego w małych wiaderkach)
1½ szklanki cukru
szczypta soli
4 duże (lub 5 małych) jajek
200g (kwaśnej) śmietany
3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej


Sernik:

Ciasteczka wrzucić do malaksera, rozdrobnić, dodać masło, połączyć. Mieszaninę wyłożyć do formy i stanowczo, równo dociskając, wyłożyć jej dno. Wstawić do lodówki.

Rozgrzać piekarnik do 165 stopni; gdy się rozgrzeje, wstawić przygotowaną formę na 10 minut, wyjąć, odstawić, nie wyłączając piekarnika.

W tym czasie do miski miksera włożyć serek i cukier, ucierać minutę-dwie, aż powstanie jednolita, płynna, gładka masa, dodać sól.

Nadal ucierając dodać jedno jajko, gdy połączy się z mieszaniną, dodać pozostałe, jedno po drugim.

Ciągle mieszając dodać kawę, potem śmietanę. Wymieszać do połączenia składników.

Wstawić czajnik pełen wody, zagotować. W piekarniku, w jego dolnej części, pod kratką, na której będzie się piekł sernik, umieścić standardową płaską blachę.

Masę przelać do formy z podpieczonym spodem. Wstawić ją ostrożnie na kratkę w piekarniku, natomiast na blachę poniżej wylać 1-1½ litra wrzątku.

Piec ok. 1-1½ godziny: sernik powinien być ścięty z wierzchu, jednak środek powinien przy poruszeniu lekko drżeć.

Wyłączyć piekarnik, po ok. 5 minutach minimalnie uchylić drzwiczki (np. wkładając w nie zwiniętą ściereczkę) i pozwolić tak stygnąć sernikowi przez godzinę.

Wystawić go na kratkę do studzenia; upewnić się, że masa nigdzie nie przywarła do formy, można na wszelki wypadek obwieść ciasto miękką cienką szpatułką, lekko rozluźnić formę.

Gdy wystygnie zupełnie, zdjąć bok formy i wstawić całość na kilka godzin lub na noc do lodówki.

Wyjąć z lodówki około pół godziny przed dekorowaniem polewą.

Zarówno pieczenie „w kąpieli”, łagodne studzenie jak i dopilnowanie, aby masa nie przywarła do formy zapobiegną pękaniu powierzchni sernika. Kąpiel można rozwiązać również w inny sposób: należy formę szczelnie owinąć kilkoma warstwami folii aluminiowej i taką wstawić bezpośrednio na blachę, na którą wylejemy wrzątek. Do tego ciasta używam formy powlekanej, nieprzywieralnej.


Polewa czekoladowa - ganache:

Składniki:
120 g gorzkiej czekolady (60%)
120 ml śmietanki w temperaturze pokojowej


Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej*.

Do świeżo stopionej czekolady wlewamy powoli, cienką strużką śmietankę, bez przerwy mieszając; nie wlewając jej zbyt dużo, zanim poprzednia porcja nie rozprowadzi się dokładnie.

Gładką, jednolitą polewą można pokryć ostudzone, ale nie schłodzone ciasto.




* w rondelku zagotowujemy niewielką ilość wody, zmniejszamy ogień aby ledwo wrzała. Na rondlu ustawiamy miskę (nie powinna dotykać powierzchni wody) z czekoladą połamaną na kawałki. Mieszamy, aby czekolada topiła się równomiernie. Gdy już prawie cała jest płynna, zestawiamy rondel z miską z ognia i mieszamy do uzyskania gładkiej masy.

11 komentarzy:

  1. nie pogardziłabym takim kawałeczkiem [nawet najmniejszym]

    OdpowiedzUsuń
  2. Baaaardzo apetyczne zdjęcia.
    A sernik staje w kolejce do zrobienia :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Serniki znajdują w moim sercu szczególne miejsce. Nie wyobrażam sobie bez tego ciasta Wielkanocy... A Twój Agnieszko, z tą polewą wygląda rewelacyjnie kusząco...

    OdpowiedzUsuń
  4. zapowiada sie przepyszny serniczek:) juz mi slinka cieknie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Cudownie wygląda ten sernik. Czy mogę się poczęstować ?

    OdpowiedzUsuń
  6. przepiękne zdjęcia.
    ileż to bym dała za kawałeczek takiego sernika. ta czekolada...och!

    OdpowiedzUsuń
  7. Sernik i kawa ... i czego chcieć jeszcze więcej!? :)

    OdpowiedzUsuń
  8. przepiękne zdjęcia, bardzo dziękujemy za dodanie na naszej stronie! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Mam pytanie jak duża powinna być forma do tego sernika i czy dodatek kawy nie sowoduje że sernik będzie miał bury kolor

    OdpowiedzUsuń
  10. Forma - okrągła, o średnicy 24cm.
    Sernik będzie miał taki kolor, jak na zdjęciu: kremowy, bardzo jasny beżowy. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarze!