2 lutego 2014

Karnawał

Mamy karnawał, przypomnę więc o smakołykach, które są z nim związane, bądź mi się karnawałowo kojarzą.




Wygląda na to, że zacznę od końca - czyli: Tłusty Czwartek. Oczywiście - pączki. Były u mnie w wersji pieczonej, z wiśniami i płatkami migdałów. Możecie je usmażyć w głębokim tłuszczu (może i w tym roku tak je potraktuję) a nadziać - marmoladą czy konfiturą. Jeżeli zdecydujecie się na nadzienie o gładkiej, jednolitej konsystencji - warto pączki naszprycować już po usmażeniu.




Idąc dalej tłusto-czwartkowo: faworki, chrust, chruściki. Bardzo proste ciasto, bardzo prosty przepis, kilka trików i mocne efekty.




Ten jabłecznik pojawił się na blogu właśnie w noworocznym czasie. Jest bardzo odświętną szarlotką, stąd zapewne skojarzenie z deserem po wytwornej, karnawałowej kolacji, kiedy owoców jest mało. Nie za łatwy, nie za szybki, ale wyjątkowo smaczny!




Warto pamiętać, że karnawał kończy się w tym roku po Walentynkach. Nie mogłam więc sobie odmówić wspomnienia o czekoladowym torciku, który jest moim zdaniem idealnym deserem dla Zakochanych. Ale nie tylko - oczywiście ;)



9 komentarzy:

  1. Witam
    ja do tego smakowitego zestawu proponuję jeszcze dodać pączki z dziurką inaczej zwane oponkami serowymi :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Och te faworki... Ale przy tej okazji zostają białka. Może masz jakiś pomysł.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No pewnie! Beza :) http://smakiem.blogspot.com/search?q=beza
      Pozdrawiam, A.

      Usuń
  3. A ja nie mogę znaleźć ciemnego ciasta z koniakiem i bakaliami. Niesamowite!
    Było chyba tutaj.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czy to był KEKS: http://smakiem.blogspot.com/2010/12/keks-czekoladowy.html , a może MURZYNEK: http://smakiem.blogspot.com/2010/09/murzynek-z-wisniami.html ? Pozdrawiam!

      Usuń
  4. Primadonna (w marzeniach)15 lutego 2014 23:18

    Chyba jakieś 2 lata temu, w lutym, było coś fantastycznego - Zimowa Pavlova. Stąd poznałam przepis i dzięki temu bloogowi nauczyłam się robić. To od tamtej pory największe moje kulinarne oczarowanie.
    Dziękuję. I polecam tym, którzy to przegapili.

    OdpowiedzUsuń
  5. wszystko wygląda bardzo smacznie:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarze!