27 marca 2012

Szpinak na maśle z cebulą i czosnkiem

Coraz częściej zdarza mi się już myśleć o nowalijkach, coraz częściej brakuje świeżych warzyw, a sałaty i rzodkiewek ze sklepu nie darzę jeszcze zaufaniem. W tej sytuacji ratują mnie (choć już nie na długo) zapasy mrożonek przygotowywanych na bieżąco poprzedniego lata.
Mam wspaniały szpinak, który przygotowuję bardzo prosto, szybko i klasycznie. Mrożony nadaje się idealnie, ale i świeży, młody bardzo lubię przyrządzać w ten sposób.


























Składniki (na 1-2 porcje):
jedna – dwie łyżki masła
1/2 malutkiej cebuli
1/2 ząbka czosnku
ok. 100g szpinaku (rozmrożonego w liściach lub świeżego, dokładnie opłukanego)
sól
świeżo zmielony pieprz


Cebulę i czosnek drobno posiekać.

Na patelnię wrzucić masło, cebulę, czosnek i małą szczyptę soli; smażyć na niewielkim ogniu 2-3 minuty, aż warzywa się zeszklą, ale nie zrumienią.

Dorzucić szpinak (mrożony delikatnie odcisnąć z wody i posiekać), mieszać, aż całość będzie bardzo gorąca, a nadmiar wody odparuje.

Doprawić do smaku solą i pieprzem.

8 komentarzy:

  1. Ja robie podobny, tyle, ze bez cebuli - to dla mnie najlepszy dodatek do miesnych i rybnych dan.

    OdpowiedzUsuń
  2. Może kiedyś zrobię, bo ostatnio powoli przekonuję się do szpinaku. A narazie zapraszam http://bialedrzwi.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. kiedys nie cierpialam szpinaku, teraz coraz czesciej dostrzegam jego zalety; sliczne fotki dan, bardzo zachecajace, i przejrzyst przepisy, bardzo lubie twego bloga

    OdpowiedzUsuń
  4. O tak, taki szpinak jest super! I świetnie sprawdza się jako nadzienie do naleśników lub lasagne.

    OdpowiedzUsuń
  5. Szpinak w takiej wersji jest podstawą wielu dań w moim domu, super przepis!!

    OdpowiedzUsuń
  6. Szpinak lubię, ale też raczej bez cebuli. I zdecydowanie czekam na świeży.
    Piękne te zdjęcia - zapachniało wiosną i Świętami...

    OdpowiedzUsuń
  7. Szpinak jest warzywem niedocenianym w naszej kuchni, a szkoda posiada tyle cennych składników , szpinak na gorąco jest świetny jednak zachęcam do spróbowania na surowo w sałatkach z dodatkiem warzyw, serów z sosem vinegrette.

    OdpowiedzUsuń
  8. Fajny, prosty przepis, doskonały dodatek do cięższych mięsnych potraw. Na pewno wypróbuję. Pozdrawiam. :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarze!