11 stycznia 2011

Klopsy w sosie pieczarkowym



To jeden z tych dni, kiedy nie w głowie mi dalekie podróże kulinarne i mam ochotę na rozwiązanie tradycyjne. Pulpety w sosie kojarzą mi się jednak mocno dietetycznie, nawet szpitalnie, blado; przywodzą na myśl przepisy z Kuchni polskiej, w której sos czasem składał się z wody, mąki i soli. Puryści zarzucą mi, że sztuką jest poczuć właśnie smak najprostszy, a mocne przyprawy „zaistniały” tysiące lat temu maskując aromat mięsa w nienajlepszej kondycji; ale nie pokajam się –  będę bronić zdecydowanego podniebienia: ten sos będzie na bulionie, zrumienionej cebuli i pieczarkach. Dodam od razu, na wszelki wypadek, że i pyszny sos koperkowy i beszamel zawsze znajdą miejsce w moim życiu. Nie ma to jak pozostać w złotym środku, politically correct!


Składniki (dla 3-4 osób):

Klopsy:
ok. 500 g wieprzowego mięsa mielonego (im chudsze, tym klopsiki będą twardsze, im tłustsze, tym delikatniejsze)
50 g cebuli (1 mała sztuka) drobno posiekanej bądź zmielonej
1 jajko
ok. 3 łyżki bułki tartej
ok. 3 łyżki kaszy manny
pół łyżeczki soli
pieprz
szczypta słodkiej papryki

do obtoczenia: pół szklanki mąki

Sos:
100 g cebuli (1 średnia sztuka) pokrojonej w kosteczkę
400 g pieczarek pokrojonych na plasterki
2 łyżki mąki
2 szklanki bulionu
sól, pieprz
smalec lub olej


Składniki klopsów dokładnie wymieszać, w razie potrzeby podsypać bułką tartą lub kaszą manną; uformować niewielkie kulki (o średnicy ok. 2,5-3 cm). Ułożyć na desce bądź talerzu i wstawić do lodówki.

W rondlu, na jak najmniejszej ilości tłuszczu podsmażyć cebulę na umiarkowanie dużym ogniu, aż się zeszkli.

Stopniowo dodawać pieczarki, tak, aby wszystkie się zrumieniły.

Posypać cebulę i grzyby mąką, szybko dokładnie wymieszać.

Całość zalać wywarem, zagotować, doprawić (do smaku!) solą i pieprzem. Zdarza mi się także dodać chlust czerwonego wytrawnego wina. Sos może się wydawać zbyt rzadki, ale taki powinien na razie pozostać - zagęści go "panierka" klopsów.

Klopsiki wyjąć z lodówki, obtoczyć w mące (najlepiej robić to partiami: wsypać mąkę do miski, wrzucić do niej kilka klopsów i potrząsnąć).

W rondlu, w którym zmieści się potem całość (mój ma 26 cm średnicy i 7 cm wysokości), na jak najmniejszej ilości tłuszczu, zrumienić klopsy.

Zalać je sosem, bardzo delikatnie wymieszać, zagotować, przykryć, zmniejszyć ogień i dusić ok. 20 minut.

Podawać z ziemniakami, kaszą lub makaronem; posypać natką pietruszki.

42 komentarze:

  1. Super żarcie. Jest na ogól niedoceniane, bo kojarzy się z konserwami lub dietą na wiek 0-3 lub 80-120. Szkoda, że nie można od razu zamówić z dostawą. Chociaż jestem już po obiedzie!

    OdpowiedzUsuń
  2. przepysznie muszą smakować!

    pozdrawiam,
    Paula

    OdpowiedzUsuń
  3. Znalazlam zdjęcie tych klopsików w wyszukiwarce graficznej google i postanaowiłam spróbować.

    Bardzo samczne jedzonko.
    Dla mnie trochę sentmentalne bo kojarzace się z domem i zimowym popołudniem.

    Dziekuję za przepis i pozdrawiam,
    flex007

    OdpowiedzUsuń
  4. Flex007 - bardzo się cieszę, że smakowało, dziękuję, że napisałaś/łeś. Zapraszam! Anonimowy, Paulo - dziękuję.

    OdpowiedzUsuń
  5. ja takze skorzystalam z tego przepisuj i jestem bardzo zadowolona .
    edyta

    OdpowiedzUsuń
  6. Jesteś NIESAMOWITA !!!
    Takiego przepisu szukałam!
    Ania

    OdpowiedzUsuń
  7. Dziękuję, Edyto :)
    Aniu, bardzo mi miło! Dziękuję i SMACZNEGO!

    OdpowiedzUsuń
  8. Właśnie przed chwilą miałam okazję zjeść przepyszny obiad według Twojego przepisu. Wyśmienite klopsy, a sos .... bajka!!!!. Musiałam się powstrzymać by go nie zjeść przed podaniem :) Super.

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo się cieszę ;) , pozdrawiam i zapraszam!

    OdpowiedzUsuń
  10. Mężowi bardzo smakowały. Powtórzył kilka razy, że były wyborne. Ja zmieszałam mięso karkówka z piersią indyczą z przewagą karkówki.Klopsiki wyszły bardzo delikatne. Mniam.Teraz będzie to danie gościć częściej w moim repertuarze kulinarnym ;).

    OdpowiedzUsuń
  11. Dziś ja zrobie i już wiem, że będą pyszne... Mnie też kojarzą się z młodością, dzięki za przepis. Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Bardzo się cieszę. Życzę smacznego i dziękuję za odzew :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Zrobiłam je dzisiaj.................pycha:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Szukałam idealnego przepisu na klopsy i ten właśnie taki jest po raz pierwszy mi się nie rozwalały. Bardzo fajny przepis:) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  15. Anonimowa, Ilono - bardzo się cieszę, dziękuję za sygnał, zapraszam!

    OdpowiedzUsuń
  16. Właśnie dzisiaj zrobiłam na niedzielny obiad, bo pomysły się skończyły.Danie wyśmienite, proste do zrobienia i jak smakuje :)). Ja podałam z kopytkami.

    OdpowiedzUsuń
  17. Wspaniały przepis. Sosik wyszedł wyśmienity. Pierwszy jaki w ogóle zrobiłem. Polecam. )

    OdpowiedzUsuń
  18. Bardzo się cieszę! :) Życzę powodzenia i zapraszam :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Hej, mogłabyś też zrobić przerpis na bulion? Super przepisy ;)

    OdpowiedzUsuń
  20. Myślę, że niedługo ugryzę ten temat. Dziękuję, zapraszam ;)

    OdpowiedzUsuń
  21. klopsiki super ekstra jak zwykle lepsze niż moje od dziś tylko twój przepis będzie w mojej kuchni dziękuję

    OdpowiedzUsuń
  22. wyszły bardzo dobre :-)). Szybko i tanio. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  23. Bardzo się cieszę. Dziękuję Anonimowy, że dałaś/łeś znać :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Niebo w gębie! Właśnie zjadłam porcyjkę na obiad - przepyszne! Zrobiłam z kaszą (bardziej mi tu pasuje niż ziemniaczki...) i są po prostu rewelacyjne!! Sosik również!
    Pozdrawiam
    Dominika

    OdpowiedzUsuń
  25. mi wyszlo tak sobie ale smak jest nawet dobry, sosik nie wyszedl ciemny lecz jak rosol.

    OdpowiedzUsuń
  26. Dziś zrobię! Super pomysł na obiadek :) mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  27. Przepis znalazł mój syn - zrobilismy go wspólnie. Dziękujemy!!!!! Cała rodzina bardzo zadowolona:) Polecam gorąco!!!

    OdpowiedzUsuń
  28. super przepis! polecam wszystkim:)

    OdpowiedzUsuń
  29. Absolutnie wspaniałe :) Nie dość, że pyszne i tanie, to proste w przygotowaniu. Jak dla mnie ideał :D
    Mąż aż mnie ucałował z radości - tak mu smakowało i ledwie wymiótł talerz do czysta, już pytał, kiedy będę je znowu robić :)

    OdpowiedzUsuń
  30. Cześć:)..
    Cieszę się,że odkryłam Twój blog:)..Szkoda,że dopiero dzisiaj:(. Na pewno będę tu często zaglądać....Jutro robię klopsiki według Twojego przepisu. Mam nadzieję,że Mężowi będą smakować:). Dam znać jak wyszły..
    Pozdrawiam cieplutko,

    Dosia:)

    OdpowiedzUsuń
  31. klopsiki wyszły rewelacyjne! dziękuję za przepis.

    OdpowiedzUsuń
  32. Zawsze pulpety wychodziły mi nie takie jak trzeba i się rozwalały. Przepis naprawdę świetny i pyszny :). Uwierzyłam w siebie jako początkującą kucharkę :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  33. Właśnie je zrobiłam :) pycha nareszcie nic dietetycznego

    OdpowiedzUsuń
  34. Klopsy nie byly moim ulubionym daniem,ten przepis jest wspanialy,ugotowalam podwojna porcje i teraz czekam na cala rodzinke i naturalnie na kompementy :-)))

    OdpowiedzUsuń
  35. a ja mam pytanie...moze glupie, ale jaki bullion tutaj idzie?

    OdpowiedzUsuń
  36. przepis super, dziś zrobiłam tylko zamiast bulionu zwyklego do sosu dałam bulion grzybowy , sos ciemniejszy i o wyraźnym spamu grzybków, :) będę korzystała z przepisów

    OdpowiedzUsuń
  37. Uwielbiam klopsiki, dlatego dzisiaj też je zrobiłam.

    Zapraszam do mnie: zapachmiety.blog.pl

    OdpowiedzUsuń
  38. Jest super!!! dziekuje pieknie za przepis :-) ja dodalam tylko odrobine slodkiej smietanki i zamiast bulionu zwykla wode, ale wyszedl rewelacja!!

    OdpowiedzUsuń
  39. super przepis, wlasnie zrobilam:)
    Obawialam się o sos, ale jest gęsty i bardzo pyszny!!!
    polecam i dziękuję.
    Ola33

    OdpowiedzUsuń
  40. witam pracuję w niemczech jako opiekunka gotuję masze polskie potrawy dziś będą
    klopsiki ! a co ! niech wiedzą ze nasze smaki są lepsze ,

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarze!